Booi Gevel & Huis

Nieuwsbrief Gevel en Huis.

 

Aanvraag subsidie energiebesparing voor eigen huis.

(Voor een woning die je gaat verhuren gelden weer andere regelingen voor.)

 

Om in aanmerking te komen voor een energiebesparende subsidie moet je eigenaar zijn van de woning en moet de woning jouw hoofdverblijf zijn. ( mag ook zijn na renovatie als je maar kan aantonen dat je de woning gebruikt als hoofdverblijf) Kortom je moet ingeschreven staan op adres van de woning die je opgeeft voor energiebesparende subsidie. En je moet in bezit zijn van geldige BSN.

Waar je ook om moet letten is dat het gaat om twee energiebesparende isolatiemaatregelen waar nog niet eerder een subsidie voor is aangevraagd.

De maatregelen zijn uitgevoerd in bestaande woning en niet voor een aan of nieuwbouwwaar nog niet eerder een seeh -subsidie is verstrekt..

Ook kun je pas de subsidie aanvragen na uitvoering en betaling.

Let op ! Je moet de maatregelen eerst gedaan hebben en ook  moet het gedaan zijn  door een deskundig bedrijven met een KvK- inschrijvingen de sectie bouwnijverheid. Of wel het moet een bouwbedrijf zijn.

Het is dus niet toegestaan om de maatregelen zelf uit te voeren wil je in aanmerking komen voor deze subsidie.

De maatregelen die je aan je woning wilt gaan uitvoeren moeten voldoen aan voorwaarden van de gestelde minimale isolatie waarden en oppervlakte -eisen per woning type.

Wat houd dat is.

Alle isolatiemaatregelen hebben een isolatiewaarde. Dat betekend dus dat de waarde van een bepaald isolatiemateriaal moet voldoen aan de voorwaarden die zijn vast gesteld door de overheid.

Minimale isolatiewaarden

Je kunt dus alleen subsidie krijgen voor maatregelen met een goedgekeurde isolatiewaarde. In onderstaande tabel  staan de tegenstaande isolatiewaarde per maatregel.

Isolatiemaatregelen en isolatiewaarden
Isolatiemaatregel Isolatiewaarde
Spouwmuur minimale Rd-waarde 1,1* [m2 K/W]
Dak minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
Zolder- of vlieringvloer minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
Gevel minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
Vloer minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
Bodem (eventueel gecombineerd met vloerisolatie) minimale Rd-waarde 3,5* [m2 K/W]
HR++ glas maximale U-waarde 1,2* [W/m2K]
Triple-glas gecombineerd met (nieuw) isolerend kozijn Triple-glas: maximale U-waarde 0,7* [W/m2K] Kozijnen: maximale U-waarde 1,5* [W/m2K]
Panelen in combinatie met HR ++ glas maximale U-waarde 1,2* [W/m2K]
Panelen in combinatie met triple-glas maximale U-waarde 0,7* [W/m2K]

*betreft de toegevoegde isolatie

Uitleg tabel: Rd- waarden betekend :  Rwaarde is de warmteweerstand van een materiaal laag en wordt uitgedrukt in m 2 K/W. Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. De berekening van de Rwaarde is afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat.

Kort gezegd:

 R staat dus voor warmte weerstand  in 2K/W en de d staat voor dikte van het materiaal in m.

Om te kunnen berekenen wat de R-waarden is. Gebruik je de formule  R = d/λ

 d staat voor de dikte van het materiaal  dat je graag wilt gaan gebruiken om te isoleren Moet je weten wat de dikte van het materiaal ( dat je wilt gaan gebruiken om te isoleren) is in meters. Die noemen we d in de formule

De berekening van de R-waarde is afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat. De materiaaldikte, in meter, wordt gedeeld door de λ-waarde (de warmtegeleidingscoëfficiënt). Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie, een dubbel zo dikke laag heeft proportioneel ook een dubbel zo goede warmteweerstand.

Voorbeeld: Een isolatiemateriaal met een dikte van 9 cm (= 0,09 m) en een λ-waarde van 0,024 geeft een R-waarde van 3.75 m2 K/W (0,09 / 0,024)

Hopelijk hebben we je zo een beetje op weggeholpen om zo goed voorbereid te zijn op de aanvraag van je  subsidie

Mocht je nog meer willen weten over aanvraag subsidie dan kun je terecht  op de website van het RVO. Hier kun je ook de subsidie aanvraag doen.

Of op de website van Milieu Centraal kun je meer informatie vinden en meer uitleg over energiebesparende maatregelen.

https://www.rvo.nl/subsid