Booi Gevel & Huis

Booi Gevel & Huis

Kunststof en aluminium  kozijnen . Hoe maak je ze eigenlijk schoon?

In principe zijn kunststof kozijnen en aluminium kozijnen onderhoudsarm. Zeker als je het vergelijkt met hout.

Hout moet je om de 2 à 4 jaar weer opnieuw in de verf zetten. Bij kunststof/aluminium kozijnen hoef je dit natuurlijk niet te doen.

Maar wil je je kozijnen netjes houden en langer genieten van je nieuwe kunststof/aluminium kozijnen is het wel belangrijk dat je ze een schoonmaakbeurt geeft 2 keer in het jaar.

Zo is het verstandig om dit te doen in het voor jaar om alle het vuil wat zich in de winter heeft opgehoopt op je kunststof/aluminium kozijnen te verwijderen. En natuurlijk in het najaar om het vuil wat zich heeft opgehoopt tijdens de zomer maanden te verwijderen.

Schoonmaken van je kunststof/aluminium kozijnen is niet alleen bedoelt om ze er weer fris eruit te laten zijn maar ook kunststof heeft bescherming nodig tegen weersinvloeden (al is dit natuurlijk minder intensief dan bij hout).

Hoe kun je dit het beste doen.

Je kunt natuurlijk het laten doen door een glazenwasser. Maar natuurlijk kun je het ook zelf doen.

Het schoonmaken van je kunststof/aluminium kozijnen is geen moeilijke klus. Het enige waar je op moet letten is dat je geen agressieve of chemische schoonmaakmiddelen gebruikt op je kunststof/aluminium kozijnen.

Dus gebruik geen chloor, ammoniak of spiritus!!

Om de kozijnen goed schoon te maken kun je gewoon een emmer met water vullen en met een spons of doek aan de slag gaan.

Om het vuil er goed af te krijgen kun je aan het water ook nog wat groene zeep toevoegen. Natuurlijk kun je er ook speciale schoonmaakmiddel voor kopen mits er maar geen agressieve bestandsdelen in zitten.

Als alle kozijnen schoon zijn kun je ze ook nog even in de was zetten hiervoor kun je gewoon onderhoud was voor caravan, boten of auto voor gebruiken. Hiervoor geld ook weer als er maar geen agressieve bestandsdelen in zitten die je kozijnen lelijk maken.

Je kunst ook altijd onderhoudsproducten aanschaffen die speciaal bedoeld zijn voor kunststof kozijnen. Deze zijn verkrijgbaar bij verschillende webshops die gespecialiseerd zijn in onderhoud kunststof/aluminium kozijnen. Mocht je hier niet uitkomen dan kun je altijd contact met ons opnemen. We adviseren je graag.

Als je je kunststof/ aluminium kozijnen schoonmaakt kun je gelijk de kozijnen controleren.

Bij het schoonmaken van je kunststof /aluminiumkozijn kun je gelijk kijken hoe het ervoor staat.

Zo kun je het hang- en sluitwerk controleren. Mocht dit niet goed werken kun je kijken of dit komt door dat zich vuil heeft opgehoopt tussen de scharnieren waar door het kozijn niet goed sluit.

Mocht het na het schoonmaken nog steeds niet goed werken. Kan het zijn dat er even door een specialist na gekeken moet worden. Neem dan contact met ons op en dan plannen we een afspraak in met een van onze specialisten.

Let ook tijdens het schoonmaken op of er geen andere mankementen zijn ontstaan die door de jaren heen zijn ontstaan zoals bijvoorbeeld haarscheurtjes. Mocht je wel wat vinden neem dan contact met ons en wij adviseren je graag over wat dan verstandig is om te doen.

Wat vooral niet te doen bij het schoonmaken van je kunststof/aluminium kozijnen.

  • Gebruik nooit een schuursponsje maar gewoon een zachte spons die je ook voor de auto kan gebruiken.
  • Gebruik nooit schoonmaakmiddelen waar chemische of agressieve bestandsdelen in zitten. Dit tast je kunststof/aluminium aan van je kozijnen waar door ze lelijk worden en waardoor de kwaliteit sterk achter uitgaat. Mochten de kozijnen dusdanig smerig zijn dat je ze niet meer kunt schoon krijgen neem dan contact met ons op en wij adviseren je graag met wat het verstandigste is om te doen.
  • Ga niet over je kunststof/aluminium kozijnen heen verven. Je krijgt nooit een mooi eindresultaat. En de kwaliteit van je kunststof kozijnen gaat achteruit.
  • Maak nooit je kozijnen met een droge doek of spon schoon. Hierdoor krijg je krassen op je kunststof of op aluminium kozijnen. Waardoor je ook meer last krijgt van vuil wat moeilijk is weg te krijgen en de kozijnen die zien er na verloop van tijd niet meer netjes uit.
  • Ga nooit met je stoomreiniger over je kunststof kozijnen heen, ondanks dat het misschien een handig idee lijkt. Je kozijnen zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur van stoom uit de stoomreiniger. Zo krijg je rare vervormingen in je kunststof. En de kwaliteit gaat achter uit.Bij aluminium krijg je na gebruik van een stoomreiniger dat je top laag er van af gaat

Mochten er nog vragen zijn dan kun je contact met ons opnemen en we helpen je graag verder.

Met vriendelijke groet Booi Gevel en Huis.